Suomen ensimmäisen satelliitin matka päätökseen – teki historiaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomen ensimmäinen satelliitti Aalto-1 nousi kiertoradalle juhannusaattona 2017. Nyt Aalto-yliopiston opiskelijoiden rakentaman piensatelliitin historiallinen matka on tullut päätökseen. Aalto-yliopiston tiedotteen mukaan Aalto-1 aloitti piensatelliittien avaruusajan Suomessa.

Aalto-1 lentää Suomen yli viimeistä kertaa maanantaina 2. syyskuuta. Satelliitti palaa ilmakehään, missä kitka kuumentaa ja polttaa sen lähes kokonaan tuhkaksi. Jos palaminen tapahtuu pimeän aikaan, muistuttaa näky kirkasta tähdenlentoa..

Aalto-1:n mukana kiertoradalle kuljetettiin Ilmatieteen laitoksessa, Turun yliopistossa ja VTT:llä valmistuneita mittalaitteita. Suomi sai satelliitin myötä oman avaruuslain ja avaruusesinerekisterin. Aalto-1 oli myös kansainvälisen avaruusrekisterin ensimmäinen suomalainen avaruusesine.

– Nykyään Suomella on jo kymmeniä satelliitteja avaruudessa, ja niistä melkein kaikki on rakennettu Otaniemessä. ICEYE, Kuva Space, Arctic Astronautics, Aurora Propulision – monia suomalaisyrityksiä ei olisi ilman tätä opiskelijaprojektia, joka kokosi innokkaat tulevaisuuden tekijät avaruusteeman ympärille, kertoo Aalto-yliopiston avaruustekniikan professori Jaan Praks tiedotteessa.