Staran testissä Samsung Galaxy Z Flip 6 – kauneutta ja tekoälyä

Digi Lux Viihdeuutiset · Stara.fi

Teknologiayhtiö Samsung lanseerasi Pariisin olympialaisten yhteydessä uuden version taitettavasta puhelimestaan ja jakoi samalla kaikille 17 000 olympiaurheilijalle nämä uudet Samsung Galaxy Z Flip 6 -laitteet. Edellisestä vitosmallista uusi versio eroaa suuremmalla akulla, merkittävästi paremmalla pääkameralla ja ennen kaikkea tekoälyä hyödyntävillä ominaisuuksillaan.

Samsung Galaxy Z Flip 6, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Z Flip 6, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Z Flip 6, Kuva: Stara

Laitteen unboxing-videon voit katsoa tästä. Samsung Galaxy Z Flip 6 tuntuu jopa aikuisen miehen käteen sirolta ja mukavalta, joskin kiinni taitettuna laitteen paksuuteen taskussa täytyy hetki totutella. Sisältä avautuva 6,7-tuumainen Dynamic Amoled -näyttö yllättää 2 600 nitin kirkkaudellaan jopa suorassa auringonpaisteessa, ja tuttuun tapaan näytössä on virrankulutusta pienentävä dynaaminen virkistystaajuus. Kannen 3,4-tuumainen Super Amoled -näyttö ajaa asiansa mallikkaasti, mutta näytön kokoa olisi ollut syytä hieman kasvattaa kilpailijoiden esimerkin mukaisesti. Kannen minisovelluksissa on kuitenkin otettu harppaus eteenpäin.

@stara.fi Saimme olympiaurheilijoille jaetun harvinaisen puhelimen Staran testiin ja nyt Samsung Z Flip 6 Olympic Edition unboxataan. #samsung #openalwayswins #paris2024 #starafi ♬ alkuperäinen ääni – Stara.fi

Kuten todettua, laitteen kamerapuolella on tapahtunut selvää kehitystä, sillä 12 megapikselin pääkamera on korvattu 50 megapikselillä ja optisella kuvanvakaimella varustetulla kameralla. Ultralaajakulma tarjoaa valokuviin 123 asteen näkymän, mutta telekameraa ei ole lainkaan. Videota voidaan kuvata 4K-tasoisena 60 kuvaa sekunnissa ja HD-tasoisena 240 kuvaa sekunnissa, jolloin näyttävät hidastukset ovat mahdollisia. Sisäpuolella on 10 megapikselin kamera selfie-kuvia ja etäkokouksia varten. Tämä laite ei ole varsinainen kuvaajan valinta, mutta normaalissa käytössä kamerakokoonpano ajaa toki asiansa. Taitettavan muodon ansiosta selfie-kuvien ja videoiden ikuistamiseen ei aina tarvita erillistä jalustaa, mikä on varsin kätevää.

Isoveljensä Samsung Galaxy Z Fold6 -puhelimen tavoin laitteessa on Flex-tila, jossa 75-115-asteeseen taitettuna sitä voi käyttää kuin tietokonetta. Tämä on kätevää esimerkiksi etäkokouksissa, vaikka näytön koko tuo siihen hieman haasteita.

Kuten todettua, Samsungin uutuuksissa on mukana monenlaisia tekoälyominaisuuksia. Eräs hauskimmista on kuvanmuokkaus, jossa laite muokkaa kuvia yllättävän laadukkaasti käyttäjän tuherrusten perusteella. Alla nähtävässä kuvassa esimerkkinä pihamaa, jonne puhelin lisäsi ensin auton ja sitten vielä lentokoneen. Lentokoneen kuvaa tarkasti katsottaessa voidaan huomata miten tekoäly ymmärsi piirtää lentokoneen puiden taakse eikä niiden eteen. Myös Pariisin olympialaisissa ikuistettuun kuvaan laite piirsi taideteoksen kiipeilyn areenalle ja todella aidon näköisen tomaatin ruokalautaselle. Kuten kuvista nähdään, on lopputulos hämmästyttävän laadukas.

Samsung Galaxy Z Flip 6 tekoälyominaisuus, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Z Flip 6 tekoälyominaisuus, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Z Flip 6 tekoälyominaisuus, Kuva: Stara

Eräs varsinkin työkäytössä erittäin kätevä uusi ominaisuus on tekoälyn laatima muistio tapaamisista ja tiivistelmä tapaamisten sisällöstä. Puheesta tekstiksi tulkkaamisessa on vielä hieman haasteita varsinkin jos laite on parin metrin päässä puhujasta tai puhuja puhuu nopeasti. Tekoäly osaa kuitenkin erotella puhujat toisistaan ja tehdä tiivistelmän keskustelun pääaiheista. Tämä ominaisuus on saatavissa päivityksillä myös hieman vanhempiin Samsungin lippulaivoihin. Alla esimerkki eräästä tapaamisesta, jonka vuosiluvuissa on vielä hieman korjattavaa.

Samsung Galaxy Z Flip 6 tekoälyominaisuus, Kuva: Stara
Samsung Galaxy Z Flip 6, Kuva: Stara

Samsung Galaxy Z Flip 6 on ennen kaikkea näyttävä asuste. Varsinkin jos valintana on ollut kullanhohtoinen versio. Tätä puhelinta kelpaa esitellä ja tämä puhelin kelpaa nostaa pöydälle. Olympiaurheilijat eivät suotta ihastelleet uutuutta somen täydeltä. Käyttäjien kannalta olennaista on lupaus, jonka mukaan laitteen suorituskyky säilyy vuosien ajan samana, ja myös seitsemän Android-päivityksen lupaus on poikkeuksellisen pitkä.

Samsungin 5G-laitteeseen saa yhden nano-SIM-kortin ja yhden eSIM-kortin. Laturi ei tule pakkauksen mukana, mutta 4 000 mAh akkua voi ladata USB-C -liitännästä tai langattomasti 25 watin teholla. Latausnopeus jättää siis toivomisen varaa. Laitteella voi myös ladata toista langatonta laitetta. Koekäytössä laitteen ominaisuudet olivat tavallista aktiivisemmassa käytössä, mutta akku kesti silti hyvin koko päivän. Uudessa mallissa IP-luokitus on parantunut merkittävästi, sillä nyt IP48-tasoinen laite kestää vettä.

Samsung Galaxy Z Flip 6 -laitteen hinta Suomessa on 256-gigaisena versiona 1 259 euroa ja 512-gigaisena versiona 1 389 euroa. Käyttömuistia molemmissa on 12 gigatavua, missä on neljä gigaa lisäystä edelliseen versioon.