Kuukausiennuste lupaa lämmintä – hellepäivien ennätys voi mennä rikki

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pitkään jatkunut kesäinen sää ei vaikuta päättyvän vielä syyskuussakaan. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan syyskuu etenee Suomessa tavanomaista lämpimämmässä säässä.

Ennusteen mukaan 2. syyskuuta alkanut viikko on keskilämpötilaltaan Suomessa 3-6 astetta tavanomaista lämpimämpi. Tämänhetkisen ennusteen valossa keskimääräistä lämpimämpi sää jatkuu myös 9. ja 16. syyskuuta alkavilla viikoilla. Kuun puolivälin paikkeille myös sademäärä voi tosin olla hieman keskimääräistä suurempi.

Forecan mukaan lämpötila voi nousta syyskuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla yli 25 asteeseen eli hellelukemiin. Taustalla on Suomen itäpuolella oleva korkeapaine, jonka ansiosta Suomeen virtaa lämmintä ilmaa Etelä-Euroopasta. Tiedossa voi olla jopa uusi hellepäivien määrän ennätys.

Tällä hetkellä Suomen hellepäiväennätys on vuodelta 2002, jolloin niitä kertyi yhteensä 65 kappaletta. On myös mahdollista, että syyskuun lämpöennätys menee rikki. Syyskuun tämänhetkinen lämpöennätys rikottiin Suomessa 6. syyskuuta 1968 Raumalla, jossa mitattiin 28,7 astetta.