Huolestuttava tutkimustulos: Joka viides suomalainen elää yli varojensa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Asiakastieto Oy:n julkaiseman tilaston mukaan kesäkuun 2024 lopussa noin 361.700 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä. Lisäksi yli neljännes kolmekymppisistä on ottanut useita pikavippejä. Yhdestäkin maksuhäiriömerkinnästä voi alkaa kierre, jonka katkaiseminen ei ole helppoa.

Säästöpankin tekemän kyselyn mukaan joka viides suomalainen elää tällä hetkellä yli varojensa. Taloustaidot ovat toissijaisia, kun ihmisten täytyy ylläpitää väkisin tietynlaista kulissia tai elintasoa. Pienemmälläkin voisi tulla toimeen, mutta se ei näytä ulospäin muille yhtä upealta kuin kalliilla autolla ajaminen ja sisustuslehtikodissa asuminen. Yhdeksän prosenttia kertoi, että ei ole pystynyt maksamaan vuokraa tai asuntolainaa ajallaan joka kuukausi tänä vuonna.

– Syyt taloushaasteiden taustalla ovat varmasti moninaisia. Ulkoisilla olosuhteilla on vaikutusta, ja viime vuosien merkittävät kriisit koronasta Venäjän hyökkäyssotaan ja korkojen ja elinkustannusten nousuun ovat haastaneet lukuisia suomalaisia kotitalouksia. Tärkeä rooli on myös omilla valinnoilla ja taloudenhallinnan taidoilla, kommentoi Säästöpankkikeskuksen henkilöasiakasliiketoimintajohtaja Martti Hakala.

Rahaongelmista ei kehdata puhua ääneen. Rahahuoliin liittyy edelleen myös yksin pärjäämisen kulttuuria, sillä lähes kolmannes vastaajista kertoi haluavansa etsiä ratkaisuja taloudenhallintaan omin voimin, ilman läheisten tai ammattilaisten apua. Rahahuolia hävetään. Taloushuolet on kuitenkin mahdollista selättää, jos ongelmaan puuttuu tarpeeksi ajoissa.