Eläintutkijoiden erikoinen havainto: Maailman pienimmät apinat antavat toisilleen nimiä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kääpiömarmosetti on maailman pienin apinalaji ja niitä tavataan Etelä-Amerikassa Perun, Ecuadorin, Kolumbian, Bolivian ja Brasilian metsissä. Sille kertyy painoa ainoastaan 100-150 grammaa. Pienestä koostaan huolimatta niiden käytöksessä on havaittu ihmisille tyypillistä kommunikointia.

Tutkijat havaitsivat, että marmosetit antavat toisilleen nimiä ja myös tunnistavat oman nimensä. Aiemmin on huomattu, että myös delfiinit ja norsut antavat toisilleen nimiä. Marmosetit käyttävät erillisiä äännähdyksiä, joita sanotaan phee-kutsuiksi. Tämä phee-kutsu on jokaisella apinalla yksilöllinen nimen tavoin.

– Tämä löytö korostaa marmosettien sosiaalisen kommunikoinnin monimutkaisuutta. Kutsuja ei käytetä vain paikantamiseen, kuten aiemmin luultiin. Marmosetit käyttävät kutsuja toistensa nimeämiseen ja tietylle apinalle puhumiseen. Lajitovereiden nimeäminen on erittäin kehittynyt kognitiivinen kyky, jota havaitaan sosiaalisilla eläimillä. Viime aikoihin asti sen tiedettiin olevan ominaista vain ihmisille, delfiineille ja norsuille, Jerusalemin heprealaisen yliopiston tohtori David Omer kertoi.