Nyt se tapahtui: Hellepäiviä kertyi ennätysmäärä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syyskuu on alkanut lämpimissä merkeissä. Hellepäivien ennätys meni Suomessa rikki torstaina, kuten etukäteen osattiin jo ennakoida. Hellepäiviä on kertynyt tänä vuonna jo yhteensä 66.

Forecan mukaan torstain korkein lämpötila oli torstaina kello 13.50 mennessä Turussa ja Raumalla mitattu 27,0 astetta. Aikaisempi hellepäivien ennätys oli vuodelta 2002, jolloin niitä kertyi yhteensä 65. Mittareissa näkyy hellelukemia todennäköisesti myös torstain jälkeen.

– Perjantainakin helteen esiintyminen on todennäköistä. Viikonloppuna ja ensi viikon alussa lämpötila nousee laajalti 20-24 asteeseen. Mahdollista on, että joinakin päivistä yksittäisillä havaintoasemilla voitaisiin käväistä jopa helteen puolella, meteorologi Joanna Rinne kertoo Forecan sääblogissa.

Hellepäiviä oli toukokuussa 16, kesäkuussa 14, heinäkuussa 20, elokuussa 13. Torstai oli puolestaan syyskuun kolmas hellepäivä. Syyskuussa hellettä oli viimeksi vuonna 2019, jolloin hellepäiviä kerty kolme.

– Jo toukokuussa lämmin ilmamassa ja korkeapaine toivat Suomeen pitkän hellejakson, ja nyt helteitä mitataan vastaavan korkeapainetilanteen yhteydessä syyskuussa, Rinne kertoo.