Huolestuttava ilmiö: Sähköisten kulkuneuvojen akuista ennätysmäärä tulipaloja

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sähköavusteiset polkupyörät, mopot ja potkulaudat ovat suosittuja kulkuneuvoja. Vakuutusyhtiöt ovat kohdanneet nyt huolestuttavan ilmiön, jossa menopelien akkujen lataus on aiheuttanut tulipaloja. Akkupalot ovat jo yleisempiä kuin kännyköiden lataamisesta johtuvat palot.

– Kevyiden sähköisten kulkuvälineiden, kuten sähköpotkulautojen, -pyörien ja -mopojen, aiheuttamien palovahinkojen määrä on kasvussa. Sekä sähköisten ajopelien että niiden aiheuttamien vahinkojen määrä on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana nopeasti. Jokainen vahinkotarkistajamme on jo törmännyt palovahinkoon, joka on aiheutunut näiden laitteiden lataamisesta, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo.

– Pahimmillaan akku on laitettu yöksi latautumaan vaatekaappiin, jossa ne ovat keskellä herkästi syttyviä materiaaleja. Toinen vaarallinen latauspaikka on ulko-oven läheisyys: ylikuumentunut akku tai viallinen laturi voi sytyttää tulipalon eteiseen, jolloin palavasta asunnosta on vaikea päästä pois, Kujala kuvailee.