Näyttelijälegenda James Earl Jones on kuollut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalainen näyttelijä James Earl Jones on kuollut 93-vuotiaana. Merkittävän uran valkokankaalla, televisiossa ja lavalla tehnyt tähti muistetaan muun muassa rooleistaan Star Wars -elokuvasarjassa ja Disneyn Leijonakuningas-animaatioelokuvassa.

James Earl Jonesin edustaja vahvisti Associated Press -uutistoimistolle näyttelijän kuolleen maanantaina kotonaan New Yorkin Hudson Valleyssa. Tähden kuolinsyy ei ole toistaiseksi tiedossa.

Yhtenä kaikkien aikojen merkittävimmistä näyttelijöistä pidetty Jones muistetaan erityisesti vaikuttavasta ja tunnistettavasta äänestään. Hän aloitti näyttelijänuransa teatterin lavalla 1950-luvulla. Ensimmäisen elokuvaroolinsa Jones teki Stanley Kubrickin Tohtori Outolempi -elokuvassa vuonna 1964.

1970-luvulla Jones toimi Darth Vaderin ikonisena äänenä George Lucasin Tähtien sota -elokuvassa ja sen jatko-osissa. Hän teki yhtä ikimuistoisen roolin ääninäyttelijänä myöhemmin Disneyn Leijonakuningas-animaatioelokuvassa vuonna 1994. Hän toimi Simba-leijonan isän, Mufasan äänenä.

Jones muistetaan myös muun muassa elokuvista Conan – barbaari, Unelmien kenttä, Prinssille morsian ja Punaisen lokakuun metsästys. Hän jatkoi näyttelemistä viimeisiin vuosiinsa saakka. Jonesin viimeiseksi elokuvaksi jäi Prinssille morsian -elokuvan jatko-osa, joka sai ensi-iltansa vuonna 2021.