Aavikkokaupungit vaarassa – tulvat tekevät tuhojaan tulevina vuosina

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Uuden tutkimuksen mukaan maaperän eroosio tekee tulvista tappavia etenkin aavikkoalueilla. Tulvat luovat valtavia riskejä muun muassa rikkaille rannikkokaupungeille kaikkialla Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa.

USC Viterbi School of Engineeringin tutkijoiden ja Paris Citén yliopiston Institute de Physique du Globe de Parisin tutkijoiden tekemä uusi tutkimus on havainnut, että aavikoitumisen aiheuttama maaperän eroosion lisääntyminen rannikkoalueilla pahentaa tulvien vaikutuksia Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan satamakaupungeissa. Samaan aikaan kun Pohjois-Afrikan Saharassa on entistäkin kuumempaa ja kuivempaa, on rannikoilla aiempaa voimakkaampia vesisateita.

Nämä kaksi äärimmäistä olosuhdetta yhdessä lisäävät maaperän eroosiota ja synnyttävät tappavia mutavirtoja, joita on vaikea hallita alueella. Esimerkkinä viime vuonna Libyan itärannikolle iskenyt Daniel-myrsky, joka aiheutti valtavia tuhoja alueella. Samankaltaisia äkkitulvia ei ole havaittu alueella yli sataan vuoteen. Kaksi kaupunkeja suojannutta patoa murtui.

– Libyassa tapahtuneiden tapahtumien sarja voi tapahtua monilla väkirikkailla alueilla Pohjois-Afrikassa ja Arabian niemimaalla, tutkija Essam Heggy uskoo.