Tutkimus: Tumman suklaan syöminen parantaa näkökykyä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tummaa suklaata nauttivilla ihmisillä on todennäköisesti parempi näkökyky, sillä makea herkku edistää verkkokalvon verisuonten toimintaa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jo pienikin määrä tummaa suklaata auttaa.

Italialaiset tutkijat suorittivat testin 20 terveellä aikuisella, joiden keski-ikä oli 24 vuotta. Tutkimukseen osallistuneille annettiin 20 grammaa tummaa suklaata. Toiselle ryhmälle annettiin vastaavasti 7,5 grammaa maitosuklaata. Kaksi tuntia syömisen jälkeen tummaan suklaaseen uppoutuneiden verkkokalvon verenkierto laajeni neljä prosenttia, kun taas maitosuklaasyöjillä luku oli vain 2,75 prosenttia.

– Yllättävintä oli, että suhteellisen pieni annos tummaa suklaata voi muuttaa verkkokalvon verisuonten liikkuvuutta ja laajentumista. Löydös todistaa tärkeän olettamuksen kaakaon mahdollisesta käytöstä verkkokalvosairauksien ehkäisyssä ja hoidossa, professori Giuseppe Querques, Universita Vita-Salute San Raffaele Milanosta sanoi.