Yle käynnistää arabin ja somalin kielen uutiset

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa asuu tällä hetkellä noin 40.000 arabiaa ja 25.000 somaliaa äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Ne kuuluvat suurimpien vieraiden kielten joukkoon maassamme, joten Yleisradio on nyt päättänyt aloittaa uutiset näillä vähemmistökielillä. Päätös on aiheuttanut vilkasta keskustelua ja saanut osakseen myös vahtaa kritiikkiä.

Arabiankielisiä uutisia toimittaa Esraa Ismaeel ja somalinkielisiä uutisia puolestaan toimittajat Wali Hashi sekä Horio Abdulkadir. Ensimmäiset uutiset esitetään 23. syyskuuta. Näitä kieliryhmiä palvelevien uutisten kohdalla kyse on vajaan vuoden kestävästä kokeilusta.

– Uutishankinta näistä isoista maahanmuuttajayhteisöistä tuo meille kattavamman näkymän yhä monimuotoisemmaksi muuttuvaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Hyvien väestösuhteiden näkökulmasta on tärkeää, että tunnemme paremmin toistemme arvomaailmaa, mielipiteitä ja perinteitä. Lisäksi omalla kielellä tarjotut uutiset auttavat integroitumaan Suomeen, kun ymmärrys yhteiskunnasta lisääntyy, sanoo Ylen monikielisten uutisten vastaava tuottaja Marko Krapu.