Iso-Britanniaan matkustavilta vaaditaan keväästä alkaen ETA-todistus

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Iso-Britanniaan Suomesta matkustaville on tiedossa uusi käytäntö ensi keväästä lähtien. Iso-Britannian hallitus laajentaa ETA-järjestelmäänsä koskemaan kaikkia Eurooppalaisia matkustajia. ETA-todistus vaaditaan kaikilta Britanniaan matkustavilta suomalaisilta ja muilta Eurooppalaisilta 2. huhtikuuta 2025 alkaen.

ETA on lyhenne sanoista Electronic Travel Authorization. Todistus on tähän asti vaadittu esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan matkustaessa. Iso-Britanniassa ETA-todistus vaaditaan tällä hetkellä kuudessa Lähi-Idän maasssa asuvilta matkustajilta, ja marraskuusta lähtien myös Aasian ja Etelä-Amerikan maiden asukkailta.

ETA-todistusta haetaan verkossa tai erillisellä sovelluksella 5. maaliskuuta alkaen. Se maksaa 10 puntaa, eli noin 12 euroa. ETA-todistus on voimassa kerralla kaksi vuotta, ellei passi ehdi vanhentua sitä ennen.

ETA-vaatimus koskee kaikenikäisiä matkustajia, myös vauvoja ja lapsia. ETA-todistus vaaditaan myös niiltä matkustajilta, jotka vierailevat Iso-Britanniassa vain välilaskun merkeissä.