Kuu pimenee osittain keskiviikkona

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Varhain keskiviikkoaamuna liikkeellä olevien kannattaa tähyillä taivaalle. Tiedossa on osittainen kuunpimennys, jonka syvin vaihe näkyy sään salliessa koko maassa. Pimennyksen syvimmällä hetkellä noin kahdeksan prosenttia Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa.

Pimennys alkaa tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan kello 03.41, mutta selkeästi Kuun pinta alkaa tummua kello 05.13. Syvimmillään pimennys on 05.44. Pimennys päättyy kello 07.47 jolloin Kuu on jo koko maassa horisontin takana.

Kuu näkyy pimennyksen aikana matalalla lounaisella ja länsilounaisella taivaalla. Kuunpimennystä kannattaa seurata paikalta, jossa lounaan suuntaiseen horisonttiin on selkeä näköyhteys. Tällaisia voivat olla esimerkiksi mäet, pellot ja rannat.

Osittaista kuunpimennystä seuratessa voi nähdä myös Saturnuksen, joka laskee horisonttiin Kuun alapuolella himmeänä pisteenä. Jupiter ja Mars näkyvät taivaalla korkealla kaakossa. Niiden alapuolella näkyy tähtikuvio Orion.

Kuunpimennys tapahtuu, kun Maan varjo peittää Kuun. Ne tapahtuvat aina täydenkuun aikaan Kuun ollessa suoraan Auringon suunnalla. Toisin kuin auringonpimennyksiä, voi kuunpimennyksiä katsella paljain silmin.