Paljonko kello on Kuussa? Nasa luo Kuulle oman aikavyöhykkeen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinnostus Kuuta ja kuulentoja kohtaan on jälleen kasvanut eri puolilla maailmaa. Kiertolaisella on tähän saakka mitattu aikaa Maan aikavyöhykkeiden mukaisesti, mutta nyt Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kehittelee Kuulle omaa aikavyöhykettä.

Kuun omaa aikavyöhykettä kutsutaan termillä Coordinated Lunar Time (LTC), eli koordinoitu kuuaika. Se on verrattavissa Maapallolla käytössä olevaan Koordinoituun yleisaikaan (UTC). Koordinoitua kuuaikaa käytettäisiin esimerkiksi Kuun pinnalle rakennettavien tukikohtien huipputarkoissa atomikelloissa.

Nasan mukaan laskelmat ovat osoittaneet, että aika kulkee Kuussa hieman maata nopeammin pienemmän painovoiman ansiosta. Ero on noin 56 mikrosekuntia vuorokaudessa Maahan verrattuna. Vaikka kyse on äärimmäisen pienestä erosta, voivat pienetkin erot aiheuttaa merkittäviä ongelmia avaruudessa matkatessa.

Nasan suunnitelmissa on tehdä lähivuosina miehitettyjä lentoja Kuuhun osana Artemis-avaruusohjelmaa. Tavoitteena on, että Kuun pinnalle laskeutuisi kaksi ihmistä jo vuonna 2026.