Yliannostuskuolemat ovat laskussa – ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Yhdysvalloissa yliannostuskuolemat ovat terveysviranomaisten tuoreen datan mukaan vähentyneet merkittävästi ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Centers for Disease Control and Preventionin (CDC) mukaan huumekuolemien määrä on laskenut 10,6 prosenttia ja joidenkin osavaltioiden tarkemmat tilastot voivat viitata vieläkin suurempaan laskuun.

Asiantuntijat ovat People-sivuiston mukaan yllättyneitä siitä, kuinka nopeasti lasku on tapahtunut. Osa alueista Yhdysvalloissa on raportoinut jopa 30 prosentin vähennyksiä yliannostuskuolemiin. Myös yliannostusten vuoksi tehdyt vierailut ensiavussa ovat vähentyneet.

Yksi tärkeimmistä tekijöistä kuolemien vähenemisessä saattaa olla lääketieteellisten hoitojen parempi saatavuus erityisesti fentanyyliriippuvuuden kohdalla. Lisäksi naloksonin, eli opioidiyliannostuksen nopeasti peruuttavan lääkkeen, saatavuus on kasvanut merkittävästi. Naloksonin laajempi jakelu yhteisöissä on ollut keskeinen tekijä yliannostuskuolemien ehkäisyssä.

Vaikka kehitys on positiivinen, työ ei ole vielä asiantuntijoiden mukaan valmis. Vuonna 2023 huumeiden yliannostuksiin menehtyi edelleen yli 107.000 ihmistä, mikä on valtava määrä siitäkin huolimatta, että määrä on vähentynyt.