Suomalainen jäätutkija Etelämantereella – löysi sata vuotta sitten kadonneen aluksen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Aalto-yliopiston lujuusopin professori Jukka Tuhkuri tutkii jäätä. Hän on tehnyt useita tutkimusmatkoja Etelämantereen ja Huippuvuorten vesille. Nyt yksi ikimuistoisimmista matkoista on ikuistettu kirjaksi.

Tuhkuri osallistui maaliskuussa 2022 tutkimusretkelle Etelämantereelle. Hän oli osa kansainvälistä Endurance22 -ryhmää, jonka tarkoituksena oli selvittää legendaarisen tutkimusmatkailija Ernest Shackletonin Endurance-laivan hylky. Laiva upposi sata vuotta sitten ajelehdittuaan ensin vuoden ajan Weddellinmeren ahtojäässä.

Tuhkurin tutkimusryhmä ja Raumalla rakennettu jäätämurtava tutkimusalus SA Agulhas II löysivät hyvässä kunnossa olevan Endurancen hylyn kolmen kilometrin syvyydestä läheltä Antarktista. On jo tarina sinänsä, miten hylky löydettiin, mutta yhtä uskomatonta on se, että Shackletonin kaikki 27 miehistön jäsentä selvisi tutkimusmatkastaan hengissä jäälautalle pelastauduttuaan ja kuukausia merellä ajelehdittuaan.

Tuhkuri on toiminut tutkijana Lontoossa ja Ottawassa. Hänen kirjoittamansa teos Jään voima kertoo Ernest Shackletonin karusta tutkimusmatkasta Etelämantereelle ja Endurance-aluksen uppoamisesta. Kirja kuvaa myös polaaritutkijoiden työtä ennen ja nyt.