Suomalainen kertoivat mikseivät käytä heijastinta

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Heijastimen tärkeydestä muistutetaan joka syksy, mutta tästäkin huolimatta sen käyttö unohtuu monilta iltojen hämärtyessä. Ei mitään mutkuja -heijastinkampanjan aloittaneen Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan heijastin jää pois yleisimmin unohduksen takia.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 34 prosenttia kerto käyttävänsä heijastinta aina pimeällä ja 38 kertoi käyttävänsä sitä yleensä. Vain kaksi prosenttia kertoi, ettei käytä heijastinta koskaan. Liikenneturvan viime syksyn seurannassa jalankulkijoiden heijastimen todellinen käyttöaste oli 60 prosenttia.

Heijastimen käyttämättä jättämiselle tarjottiin monenlaisia syitä. 58 prosenttia kertoi syyksi heijastimen unohtamisen. 25 prosenttia kertoi liikkuvansa pimeän aikaan alueilla, joissa ei kulje autoja.

19 prosenttia kertoi käyttävänsä heijastinta arkivaatteiden sijaan vain ulkoiluvaatteissa. 11 prosenttia puolestaan piti heijastimia hankalana kiinnittää tai käyttää. 9 prosenttia kertoi, etteivät he vain halua kiinnittää heijastinta joihinkin vaatteisiin.

– Valtaosa sanoo unohtavansa heijastimen, mutta onko sekään oikea syy? Osa myös kertoo, että heijastin on hankala kiinnittää tai käyttää. Jos käytössä on jousiheijastin, sen saa napautettua sekunnissa ranteen ympärille. Tai papukaijaklipseillä heijastin kiinnittyy esimerkiksi vetoketjuun helposti, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen ihmettelee tiedotteessa.