Rakastatko hiihtämistä? Nyt on hyvä hetki rakentaa hyvä hiihtokunto

Fitness Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Vaikka lumi ei vielä peitäkään maata, hiihtäjät voivat aloittaa valmistautumisen tulevaa kautta varten hyvissä ajoin. Hyvä hiihtokunto rakennetaan jo kesän ja syksyn aikana monipuolisella treenillä, joka kehittää sekä kestävyyttä, voimaa että liikkuvuutta.

Juoksu ja pyöräily ovat erinomaisia kestävyyslajeja, joiden avulla voit parantaa sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Pitkät, matalatehoiset lenkit kehittävät peruskestävyyttä, joka on avainasemassa ladulla jaksamisen kannalta.

Voimaharjoittelu on myös tärkeä osa hiihtokunnon rakentamista. Erityisesti jalkojen, keskivartalon ja ylävartalon lihakset ovat ratkaisevassa roolissa hiihdossa. Kuntosalilla voit keskittyä kyykkyihin, maastavetoihin ja soutuliikkeisiin, jotka vahvistavat jalkoja, pakaroita ja yläselkää. Lisäksi keskivartalon hallintaa ja voimaa voi parantaa esimerkiksi lankku- ja jalkojennostoharjoituksilla, jotka tukevat vartalon kiertoliikettä hiihtämisen aikana.

Liikkuvuus- ja tasapainoharjoitteluakaan ei sovi unohtaa. Hiihto vaatii hyvää liikkuvuutta lonkista, nilkoista ja olkapäistä, joten venyttely ja joogaharjoitukset voivat parantaa liikeratoja ja ehkäistä vammoja. Tasapainoharjoitteet, kuten yhden jalan kyykyt tai tasapainolaudan käyttö, auttavat pitämään asennon vakaana haastavissakin maastoissa ja eri hiihtotyyleissä.

Hyvää harjoitusta ennen laduille pääsemistä on myös rullahiihto. Se simuloi hyvin perinteistä tai vapaata hiihtotekniikkaa ja kehittää lajispesifiä lihasvoimaa ja kestävyyttä. Yhdistämällä monipuolista harjoittelua ja oikeanlaista ravintoa voit aloittaa hiihtokauden vahvassa kunnossa ja nauttia täysillä laduille pääsystä.