Tutkimus: Miesten aivot kutistuvat iltaisin tiettyyn kellonaikaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat havainneet, että miesten aivot kutistuvat joka ilta kahdeksan aikaan. Ilmiö johtuu todennäköisesti steroidihormonien tasoeroista, joissa määrä pienenee ja kasvaa tiettyinä kellonaikoina. Tutkijat skannasivat 26-vuotiaan miehen aivot 40 kertaa 30 päivän aikana.

Tutkimuksessa havaittiin, että miesten aivot olivat kutistuneet iltaisin, mutta ne palautuivat ennalleen yön aikana. Tutkimuksen toteuttaneen Kalifornian yliopiston Santa Barbaran yksikön asiantuntijat ehdottivat, että kutistumisen ja kasvun sykli korreloi steroidihormonien testosteronin, kortisolin ja estradiolin pitoisuuksien nousun ja laskun kanssa.

Vaikka aivojen rakenteen muutokset osuivat samaan aikaan steroidihormonien päivittäisen kierron kanssa, tutkijat eivät pysty varmuudella päättelemään, ovatko juuri hormonit vastuussa muutoksista.

– Olen vakuuttunut siitä, että hormonit vaikuttavat aivoihin ja aivorakenteeseen. Tässä tutkimuksessa emme voi sanoa suoraan, että se suoraan aiheuttaa aivojen kutistumisen. Tämä on kuitenkin jo toinen esimerkki ja kumoaa myytin siitä, että hormonit ovat merkityksellisiä vain naisille, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja UCSB:n psykologian ja aivotieteiden tohtoriopiskelija Elle Murata sanoi.