Suomalaisten luottamus digiturvallisuuteen heikentynyt

Digi · Tim Isokivi

Suomalaisten luottamus digipalveluiden ja -laitteiden turvallisuuteen on heikentynyt edellisvuodesta. Tämä käy ilmi Digi- ja väestöviraston tuoreesta Digiturvabarometristä. Luottamuksen heikentämiseen ovat vaikuttaneet muun muassa tietomurrot, huijaukset, maailmanpoliittinen tilanne ja tekoäly.

Vastaajista 36 prosenttia kertoi luottamuksensa heikentyneen digipalveluita ja -laitteita kohtaan. Laskua viime vuoteen on 8 prosenttia. Vastaajista 10 prosenttia kuitenkin arvioi luottamuksensa parantuneen.

Vastaajista 60 prosenttia kokee melko tai erittäin paljon huolta siitä, että heidän tietoja käsitellään väärin tai epäedullisesti. 59 prosenttia huolettaa tekoälyn nopea kehitys, 56 prosenttia identiteettivarkaudet, 55 prosenttia kyberhyökkäykset sekä digihuijaukset ja 55 prosenttia henkilötietojen luvaton kerääminen. Vastaajista 91 prosenttia kokee kuitenkin edelleen osaavansa käyttää laitteita ja palveluita turvallisesti.

Digiturvabarometrin perusteella suomalaisilla on selkeästi halua parantaa omaa digiturvallisuuttaan. Yli 70 prosenttia vastaajista on tunnistanut viimeisen vuoden aikana huijaus- ja kalasteluviestejä, vaihtanut turvallisemman salasanan, tarkistanut tai päivittänyt tietoturvapäivitykset ja ottanut käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen.