Likinäköisyys on yhä kasvava ongelma maailmanlaajuisesti, ja uudet tutkimukset osoittavat, että yksi kolmesta lapsesta kärsii nyt tästä näköongelmasta. Likinäköisyys on vakava terveysongelma, joka tulee koskettamaan yhä useampia lapsia tulevina vuosikymmeninä.
Tutkimuksessa analysoitiin yli viiden miljoonan lapsen ja nuoren tietoja 50 eri maasta. Likinäköisyyden määrä on kolminkertaistunut vuodesta 1990, ja erityisesti koronan jälkeinen aika on kiihdyttänyt tätä kehitystä. Asiantuntijat arvioivat BBC-uutisen mukaan korona-ajan karanteenien pahentaneen tilannetta, kun lapset viettivät entistä enemmän aikaa ruutujen ääressä ja vähemmän aikaa ulkona.
Aasiassa ongelman on huomattu olevan suurin. Esimerkiksi Japanissa 85 prosenttia ja Etelä-Koreassa 73 prosenttia lapsista kärsii likinäköisyydestä. Myös Kiinassa ja Venäjällä tilanne on huolestuttava, kun taas esimerkiksi Paraguay ja Uganda ovat selvinneet likinäköisyydestä paljon paremmin.
Tutkimuksen mukaan likinäköisyyden kehittymiseen vaikuttavat monet tekijät, kuten perintötekijät ja varhainen koulunkäynti, joka altistaa lasten silmät suurelle rasitukselle. Myös ulkoilun vähäisyys lisää riskiä.
Pandemian aikana monet lapset viettivät pitkiä aikoja sisätiloissa ruutujen ääressä, mikä heikensi heidän näkökykyään. On arvioitu, että vuoteen 2050 mennessä yli puolet maailman lapsista ja nuorista saattaa kärsiä likinäköisyydestä, mikä voi aiheuttaa merkittäviä terveysongelmia myös aikuisiällä.