Näin suojelet lapsesi silmiä – tunnista likinäköisyyden ensioireet

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lasten silmien terveyden ylläpito on tärkeää ja avainasemassa on säännöllinen ulkoilu. Asiantuntijat suosittelevat, että lapset viettäisivät vähintään kaksi tuntia päivässä ulkona, erityisesti 7–9 vuoden iässä.

Ulkona leikkiminen voi BBC-uutisen mukaan vähentää likinäköisyyden kehittymisen riskiä. Vaikka ei ole täysin selvää, johtuuko hyöty auringonvalosta, ulkona liikkumisesta vai siitä, että lasten silmät tarkentavat kauempana oleviin kohteisiin, ulkoilulla on kiistattomia etuja silmien hyvinvoinnille.

Vanhempien tulisi viedä lapsensa myös näöntarkastukseen 7–10 vuoden iässä, vaikka näkö olisi tarkastettu jo aiemmin. Likinäköisyys kulkee usein suvussa, joten jos vanhemmilla on likinäköisyyttä, heidän lapsillaan on kolminkertainen riski saada sama näköongelma.

Likinäköisyyttä ei voida parantaa, mutta se voidaan kuitenkin korjata silmälaseilla tai piilolinsseillä. Myös erikoislinssit, jotka hidastavat likinäköisyyden kehittymistä, ovat saatavilla, mutta ne ovat yleensä huomattavasti arvokkaampia.

Vanhempien on suositeltavaa tarkkailla likinäköisyyden ensioireita. Lapsi voi kokea vaikeuksia lukea kauempana olevia tekstejä tai hän saattaa istua hyvin lähellä televisiota tai tietokonetta. Toistuvat päänsäryt ja silmien hierominen voivat myös olla merkkejä likinäköisyydestä. Aikainen diagnoosi ja hoito ovat avainasemassa lapsen näön suojelemisessa pitkällä aikavälillä.