Asiantuntija muistuttaa: Kavereiden nurkissa majaileva nuori on asunnoton

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Asunnottomien yö nostaa jälleen uutisten keskiöön ihmisryhmän, jotka ovat vailla vakituista asuntoa. Tempaus muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja sen mukaisesti se vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.

Piiloasunnottomuus tarkoittaa sitä, että ihminen on kirjoilla jossain osoitteessa, mutta ei syystä tai toisesta pysty asumaan kyseisessä asunnossa. Esimerkiksi vuoronperään kavereiden tai sukulaisten luona majaileva henkilö on virallisen määritelmän mukaan asunnoton. Ilmiötä esiintyy esimerkiksi hatkanuorten keskuudessa, mutta myös lähisuhdeväkivallan uhrit tai luottotiedottomat.

– Piiloasunnottomuus jää usein huomaamatta, sillä ulkopuoliset tai joskus jopa ammattilaiset eivät tunnista sitä, eivätkä piiloasunnottomat itse koe olevansa asunnottomia. Esimerkiksi nuorille se on normaalia siinä elämän hetkessä. Itse tunnistin vasta kolmekymppisenä, että olin ollut nuorena asunnoton ja vaarassa ajautua pois yhteiskunnasta, sanoo Aspa-säätiön Asumisen ajokortti -toiminnassa työskentelevä Teija Hietikko.