Raudanpuute on naisilla yleistä – huomaa oireet ja aloita hoitaminen heti

Lifestyle Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Raudanpuute on yksi yleisimmistä ravintoainepuutoksista naisilla, ja noin kolmasosa alle 50-vuotiaista naisista kärsii siitä. Useimmat eivät kuitenkaan tiedä, mitä raudanpuute tarkoittaa ja miten siihen tulisi reagoida.

Raudanpuutteen yleisyys naisilla liittyy Poosh-sivuston mukaan usein kuukautisiin ja raskauteen. Kuukautisten aikana tapahtuva veren menetys laskee raudan tasoja kehossa, ja raskauden aikana sikiön kasvu lisää raudan tarvetta merkittävästi. Tämä yhdistelmä tekee naisista erityisen alttiita raudanpuutteelle.

Tyypillisimpiä raudanpuutteen oireita ovat väsymys, energian puute, heikko olo ja kalpea iho. Pitkälle edennyt anemia voi aiheuttaa huimausta, hengenahdistusta ja voimakasta heikkoutta. Myös hiusten ja kynsien heikkeneminen voivat olla merkkejä alhaisesta rautatasosta.

Raudanpuutetta voi hoitaa useilla tavoilla, joista tärkein on raudan saannin lisääminen. Ruokavaliossa kannattaa suosia sekä eläin- että kasviperäistä rautaa. Hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi punainen liha, maksaruoka, kana ja kala. Kasviperäisiä rautalähteitä ovat taas vihreät lehtivihannekset, pavut sekä tietyt pähkinät ja siemenet.

Rautapitoisten ruokien lisäksi kannattaa muistaa, että C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä. Siksi on järkevää yhdistää rautarikkaita ruokia C-vitamiinia sisältäviin elintarvikkeisiin, kuten sitrushedelmiin tai paprikaan. Kalsium voi puolestaan heikentää raudan imeytymistä, joten suuria kalsiumannoksia tulisi välttää rautalisien yhteydessä.