Jättihurrikaani lähestyy Yhdysvaltoja: ”Voimakkuus matemaattista maksimirajaa”

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltoja parhaillaan lähestyvä Hurrikaani Milton uhkaa kasvaa yhdeksi kaikkien aikojen suurimmista hurrikaaneista. Tuulenpuuskissa on nopeutta jo yli 200 mailia tunnissa ja voidaan puhua kategorian 6 supermyrskystä. Äskettäin Yhdysvalloissa riehunut Helene oli kategorialtaan 4.

– Tämä on vain tähtitieteellistä, floridalainen meteorologi Noah Bergren sanoi äskettäin säätiedotuksessa kertoessaan, että hänellä ei ole sanoja kuvailemaan mitä myrskyn voimakkuus tarkoittaa.

– Hurrikaani lähestyy matemaattista maksimirajaa sille, mitä maapallon ilmakehä valtameren veden päällä voi ylipäätään tuottaa.

Miltonin voimakkuus on vaihdellut suuresti sen edetessä. Välillä se on ollut rauhallisempi, mutta yltynyt jälleen. Se on saanut alkunsa Meksikonlahdella. Normaalisti hurrikaaniasteikko on vain 1–5, mutta Milton ylitti rajuimman määritelmän. Sittemmin se on laantunut ja kasvanut jälleen.

Yhdysvaltojen hallitus on saanut runsaasti arvostelua osakseen siitä, miten se auttoi hurrikaani Helenen uhreja esimerkiksi Pohjois-Carolinan alueella. Hurrikaanialueelta alkoi ilmestyä videoita nettiin viikko sen riehumisen jälkeen ja Stara on keskustellut hurrikaanialueella asuvien paikallisten kanssa viimeksi lauantaina 5. lokakuuta. Heidän mukaansa pelastusviranomaisten toimissa olisi ollut monin paikoin parantamisen varaa.

– On sydäntä särkevää, miten ihmiset jätettiin selviytymään kaikesta yksin päiväkausien ajaksi, kertoo kiinteistövälittäjänä toisessa osavaltiossa työskentelevä Andy, jonka iäkkäät vanhemmat asuvat hurrikaanialueella.

Aihe on poliittisesti arka, joten hän ei halua koko nimeään julkaistavan, mutta Stara on tarkastanut hänen vanhempiensa ja usean muun sukulaisen kotiosoitteen sijaitsevan hurrikaanialueella. Hurrikaani Helenen tuhoalueelle on lähetetty runsaasti vapaaehtoisten apua, koska valtionapu on ollut aluksi lähes olematonta. Osa ruoka- ja perustarvikkeista on kuljetettu hurrikaanin uhreille hevosilla vaikeakulkuisen maaston vuoksi.

Floridalaiset ovat nyt lähteneet joukolla Miltonia karkuun ja tiet ovat ruuhkautuneet. Useampaan kaupunkiin on annettu evakuointimääräys. Tulevat päivät näyttävät, millä volyymilla pelastusviranomaiset vievät apua tuhoalueille Miltonin jälkeen.