Huolestuttava selvitys lääketutkimuksista – rahoittajat peukaloivat tuloksia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Psykiatristen lääkkeiden on raportoitu olevan noin puolet tehokkaampia silloin, kun tutkimuksen on rahoittanut itse lääkkeen valmistaja. Kliinisten tutkimusten tulisi luonnollisestikin olla riippumattomia ja puolueettomia, mutta nyt asiaa on tutkittu ensimmäisen kerran suurennuslasilla.

On jo pitkään ollut tiedossa, että lääkeyhtiöiden itse rahoittamissaan tutkimuksissa lääkkeiden vaikutukset ovat lähestulkoon aika yhtiölle suotuisia. Nyt taloustieteen apulaisprofessori Tamar Oostrom Ohio State Universitysta on toteuttanut uuden tutkimuksen, jossa vertailu on toteutettu lääke lääkkeeltä.

– Vertasin erilaisia kliinisiä tutkimuksia, joissa verrattiin täsmälleen samoja lääkepareja niiden tehokkuuden suhteen – ainoa merkittävä ero oli tutkimuksen rahoittaja, Oostrom sanoi.

Oostrom kutsuu ilmiötä sponsorointivaikutukseksi. Hänen mukaansa lääkkeiden tehokkuus parani peräti 50 prosentilla silloin, jos kliinisen tutkimuksen oli rahoittanut itse sitä valmistava tai osakkeista hyötyvä yhtiö. Ero on dramaattinen. Apulaisprofessori ei ollut yllättynyt tuloksesta, sillä tiedemaailman vinoutumisesta talouspoliittisista syistä on puhuttu jo pitkään. Sen sijaan tutkimustulosten ristiriidan ja eron suuruus oli kauhistuttava.

Tutkimus julkaistiin Journal of Political Economy -lehdessä. Tutkimus sisältää aivan kaikki saatavilla olevat kaksoistukimukset ja satunnaistetut kontrollitutkimukset joko masennuslääkkeille tai psykoosilääkkeille. Tutkija valikoi masennuslääkkeet tutkimuskohteeksi lähinnä niiden saatavuuden ja niiden valtavan markkinaosuuden vuoksi.

Useita kliinisiä tutkimuksia ei ole edes vertaisarvioitu, vaikka niihin on vedottu lääkkeen markkinoinnissa. Tutkimuksia pyritään nykyään yhä enemmän todenmukaistamaan sääntelyn avulla.