Rottaongelma paisuu Turussa: ”Haltijan vastuulla”

Matkailu · Terhi Piiroinen

Turkulaiset ilmoittavat kaupungin johtavalle terveystarkastajalle rottahavaintoja joka viikko. Ilmoitusten määrä on lisääntynyt tänä vuonna ja yhtenä syynä on uusien asuinalueiden rakentaminen entisille joutomaille ja vanhoille teollisuusalueille. Myös viemäriin heitetty ruoka lisää ongelmaa.

– Rottien ja muiden haittaeläinten hävittäminen kuuluu kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulle, joten rottahavainnoista kannattaa ilmoittaa aina tontin omistajalle tai isännöitsijälle. Kiinteistön omistajan tai haltijan vastuulla on varmistaa, ettei tuhoeläimillä ole saatavilla ravintoa ja suojaa, Turun kaupungin johtava terveystarkastaja Jaana Annunen kertoo.

Turun kaupunki tekee jatkuvaa torjuntatyötä ympäri kaupunkia sekä omaehtoisesti että ilmoitusten perusteella. Joillakin alueilla torjuntaa tehdään ympäri vuoden. Ruoantähteiden ja ruokarasvojen hävittäminen viemäriin kaatamalla on varma tapa houkutella rottia.

– Kaikkein tehokkain keino torjua epätoivottuja jyrsijöitä on ennaltaehkäisy. Kompostointiohjeiden noudattaminen, puutarhajätteen asianmukainen hävittäminen, tarkkuus lintujen talviruokinnassa ja jäteastioiden hoito ja tarkistus. Näillä kaikilla on merkitystä rottaongelman hoidossa.