TikTok haastettiin oikeuteen – syytetään haitalliseksi lasten mielenterveydelle

Digi Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kuten monen muun yhteisöpalvelun, myös TikTok on suunniteltu siten, että sen algoritmit kiinnittävät katsojansa skrollaamaan sisältöä turhan pitkään. Nopeatempoisia videoita tuottava TikTok koukuttaa, koska sen lyhytvideot tuottavat hetkellistä mielihyvää aivoille ja siten videoita haluaa katsoa yhä enemmän.

Yli 12 osavaltiota nosti oikeusjutun TikTokia vastaan. Kanteessa väitetään, että suosittu videosovellus on suunniteltu aiheuttamaan riippuvuutta lapsille ja vahingoittamaan heidän mielenterveyttään. Väitteen alkuperä on vuonna 2022 julkaistuissa tutkimuksessa. Jokaisen oikeudenkäynnin ytimessä on TikTok-algoritmi, joka vaikuttaa siihen mitä käyttäjät näkevät alustalla.

Oikeusjutut TikTokia vastaan alkoivat lähes vuosi sen jälkeen, kun kymmenet osavaltiot haastoivat Instagram-emoyhtiön Meta Platforms Inc:n osavaltion ja liittovaltion tuomioistuimissa, koska sovellukset olivat vahingoittaneet nuoria ja myötävaikuttaneet mielenterveyskriisiin. Sovellus on vastuussa, koska suunnittelemalla tietoisesti ja tarkoituksella riippuvuutta aiheuttavia ominaisuuksia, ne pitävät lapset koukussa heidän alustoihinsa.