Tiedätkö mitä on tietoinen ruutuaika? Näin voit harjoittaa sitä

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Nykyajan kiireisessä maailmassa monet meistä ovat kiinni älypuhelimissaan aamusta iltaan. Vaikka laitteet tarjoavat paljon hyödyllistä tietoa ja viihdettä, jatkuva ruutuaika voi vaikuttaa negatiivisesti mielenterveyteen ja hyvinvointiin.

Tietoisen ruutuajan harjoittelu auttaa Poosh-sivuston mukaan tasapainottamaan digitaalisen median käyttöä ja parantamaan elämänlaatua. Liiallinen sosiaalisen median selailu voi johtaa keskittymisongelmiin, univaikeuksiin ja sosiaaliseen eristäytymiseen. Lisäksi jatkuva ruutuaika estää meitä tekemästä muita terveellisiä asioita, kuten liikuntaa ja vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa. Tietoisuus siitä, miten käytämme aikaa verkossa, auttaa vähentämään näitä haittoja.

Ruutuajan hallinta onnistuu parhaiten asettamalla itselleen selkeitä rajoja. Voit esimerkiksi ajoittaa sosiaalisen median käytön tiettyihin hetkiin päivässä, rajoittaa sovelluksille käytettävää aikaa ja sulkea elektroniset laitteet hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Pienillä muutoksilla voit parantaa unen laatua ja vapauttaa enemmän aikaa sosiaalisille kontakteille ja rentoutumiselle.