Suuri ikäero vaikuttaa parisuhteeseen – parisuhdeterapeutti listasi 4 asiaa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltalaisten tilastojen mukaan aviomies on vähintään kolme vuotta vanhempi kuin vaimo 40 prosentissa maan avioliitoista. Vaimo on vähintään kolme vuotta vanhempi noin 10 prosentissa avioliitoista, joten ikäero on useimmiten sukupuolipainotteinen siten, että nainen on miestään nuorempi.

Denverin yliopiston professori Scott Stanley on perehtynyt avioliittoihin ja parisuhteisiin. Hän tietää, että ikäero on rakkaudessa toissijainen asia, mutta se voi nousta esiin monessa kohtaa liittoa. Yksi on se, että kumppanusten kasvettua ja elettyä eri aikakausilla on mahdollista, että heillä on toisistaan eroavia näkemyksiä maailmasta.

Lisäksi eri ikäluokissa on erilaisia sosiaalisia piirejä. Suhde voi toimia erinomaisesti kahden kesken, mutta ystävien tai työverkostojen kanssa juttu ei välttämättä kulje. Yksi haaste on myös pitkän aikavälin suunnitelmat etenkin, jos toinen osapuolista on huomattavasti vanhempi. Tosiasia on, että kumppanukset eivät pysty vanhenemaan yhdessä yhtä kauan. Ikäero voi kuitenkin laajentaa perspektiiviä ja avarakatseisuutta, kun molemmat osapuolet antavat panoksensa suhteeseen.