Risteilylle syyslomalla? Tarkista tuontirajoitukset jo etukäteen

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syysloma on suosittua aikaa risteilyille. Ennen matkaa on syytä selvittää tuomisiin liittyvät rajoitukset. Vaikka Ruotsi ja Viro kuuluvat Euroopan unioniin, on alkoholin, tupakkatuotteiden ja lääkkeiden tuontia rajoitettu.

Alkoholin ja tupakan tuontirajoitukset riippuvat reitistä. Alkoholia saa tuoda Suomeen EU-alueelta ilman veroja omaan käyttöön ohjetasojen mukaisesti. Ahvenanmaan kautta rajoitukset ovat kuitenkin samat, kuin EU:n ulkopuolelta, eli 16 litraa olutta, 4 litraa hiilihapotonta viiniä ja 1 litra väkeviä alkoholijuomia tai 2 litraa alle 22% alkoholijuomia.

Tupakkatuotteita saa tuoda EU-maista itselleen tai lahjaksi esimerkiksi maksimissaan 200 savuketta, 250 grammaa kääretupakkaa tai 200 annosta tai 250 grammaa muuta tupakkatuotetta. Ahvenanmaan kautta kulkevilla ruotsinlaivoilla rajoitukset ovat jälleen hieman erilaisia. Nuuskaa voi tuoda Suomeen henkilökohtaiseen käyttöön enintään yhden kilon yhden kalenterivuorokauden aikana.

Lemmikin kanssa matkustavien on hyvä huomioida, että Ruotsista ja Virosta Suomeen tultaessa koirat tarvitsevat aina käsittelyn ekinokokkoosia vastaan vähintään 24 tuntia ja korkeintaan 120 tuntia ennen Suomeen saapumista. Kaikilla matkustavilla lemmikeillä pitää olla voimassa oleva raivotautirokotus. Lemmikin on myös oltava tunnistusmerkitty mikrosirulla, ja mukana on oltava lemmikkieläinpassi.