Suosittu hiustrendi voi aiheuttaa jopa kaljuuntumista

Lifestyle Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Asiantuntija on varoittanut, että erityisesti milleniaalien ja Z-sukupolven suosiossa oleva slicked back -nuttura voi johtaa hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen. Hiustyyli, jossa hiukset kammataan tiukasti taakse, on osa niin kutsuttua clean girl -estetiikkaa ja on levinnyt laajasti TikTokissa.

Lontoolaisen Harley Street Skin Clinicin tohtori Aamer Khan kertoi Daily Mail -sivuston haastattelussa, että tiukasti sidotut kampaukset voivat vahingoittaa hiustuppia ja johtaa vetämisestä johtuvaan kaljuuntumiseen, eli traction alopeciaan. Tiukat poninhännät, letit, nutturat ja pidennykset ovat erityisen suosittuja, mutta ne voivat aiheuttaa jatkuvaa painetta hiustuppiin, mikä vaurioittaa niitä ajan myötä.

TikTok on täynnä vaikuttajia, jotka jakavat vinkkejä täydellisen slicked back -nutturan tekemiseen, mutta monet eivät ole tietoisia tyyliin liittyvistä riskeistä. Jos kampaus on liian tiukka, se voi aiheuttaa hiusten ohenemista ja jopa pysyvää kaljuuntumista.

Jos hiuksia sidotaan jatkuvasti tiukoille kampauksille, ensimmäiset merkit hiustenlähdöstä voivat näkyä lyhyinä, katkenneina hiuksina hiusrajassa tai ohimoilla. Tämä tunnetaan otsa- tai päälaen hiustenlähtönä. Tohtori Khan kehottaakin tarkkailemaan hiuspohjan punoitusta, kutinaa tai kirvelyä, sillä nämä voivat olla merkkejä vaurioista. Tohtori Khan suosittelee käyttämään hellävaraisia kampausvälineitä, kuten satiiniponnareita, sekä välttämään tiukkoja kampauksia ja liiallista lämmön tai kemikaalien käyttöä hiuksissa.