Nasan luotain etsimään merkkejä elämästä


Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa laukaisee maanantaina 14. lokakuuta avaruuteen Europa Clipper -luotaimen. Luotaimen määränpäänä on Jupiterin Europa-kuu, jonka paksun jääkerroksen uskotaan kätkevän alleen kokonaisen valtameren. On jopa mahdollista, että meressä on elämää.

Europa Clipperin matkan oli alun perin määrä alkaa Floridan Kennedyn avaruuskeskuksesta jo torstaina 10. lokakuuta. Hurrikaani Milton kuitenkin sotki suunnitelmat. Laukaisu siirtyi seuraavalle viikolle.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, saavuttaa luotain Europan vuonna 2023. Europa Clipper etsii Jupiterin kuun pinnalta jälkiä orgaanisista yhdisteistä. Tavoitteena on myös tutkia, onko kuussa ylipäätään edellytyksiä elämälle.

– Meillä on mahdollisuus tutkia maailmaa, joka on paitsi voinut olla elinkelpoinen miljardia vuosia sitten, mutta joka saattaa olla elinkelpoinen myös nykyään, kuvaili Nasan tutkija Curt Niebur tiedotteessa.

Europa Clipper on yli 30 metriä pitkä ja kymmenien tonnien painoinen. Luotain on varustettu suurikokoisilla aurinkopaneeleilla ja lukuisilla tehtävässä tarvittavilla laitteilla, kuten Europan pintaa kartoittavilla kameroilla.