Meditointi parantaa mielenterveyttä – näin otat sen osaksi arkea

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lokakuussa vietetään mielenterveyden tietoisuuskuukautta ja 10. lokakuuta vietettiin kansainvälistä maailman mielenterveyspäivää. Meditointi on yksi tehokas tapa parantaa mielen hyvinvointia. Nykyajan kiireisessä elämässä yhä useammat kärsivät stressistä ja uupumuksesta, mutta meditointi voi tarjota rauhaa ja tasapainoa arkeen.

Meditointi on Poosh-hyvinvointisivuston mukaan tehokas työkalu stressin lievityksessä, mielialan parantamisessa ja keskittymiskyvyn vahvistamisessa. Tutkimusten mukaan säännöllinen meditointi voi laskea ahdistusta, kohentaa mielialaa ja parantaa unenlaatua. Lisäksi se auttaa aivoja käsittelemään tunteita ja vaikeuksia tehokkaammin, mikä lisää henkistä resilienssiä.

Meditoinnin hyödyt eivät vaadi tuntikausien harjoittelua vaan jo muutama minuutti päivässä voi vaikuttaa merkittävästi mielen tasapainoon. Aamuisin voi aloittaa päivän rauhallisesti keskittymällä hengitykseen ennen kuin avaa puhelimen. Kymmenen syvää hengitystä heti heräämisen jälkeen luo rauhallisen alun päivälle. Iltaisin kiitollisuusmeditaatio voi puolestaan auttaa rentoutumaan ja edistää parempaa unta.

Arjen kiireessä voi myös hyödyntää mindfulness-harjoituksia, kuten kävelymeditaatiota tai tietoista hengittämistä. Lyhyet hengitystauot päivän aikana voivat auttaa palauttamaan mielenrauhan ja vähentämään stressiä. Näillä yksinkertaisilla keinoilla meditointi voi parantaa mielenterveyttä ja tuoda lisää harmoniaa päivittäiseen elämään.