Lokakuu jatkuu lämpimissä merkeissä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koulujen syyslomia vietetään viikoilla 42 ja 43. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tuoreen kuukausiennusteen perusteella syyslomat etenevät Suomessa ajankohtaan nähden lämpimissä keleissä. Ero keskiarvoon on suurin Lapissa.

Koko maan keskilämpötilan arvioidaan olevan 14. lokakuuta alkavalla viikolla 2-4 astetta tavanomaista lämpimämpi. Forecan mukaan vertailukaudella 1991-2020 ajankohdan tavanomainen lämpötila oli etelässä ja lounaassa 10 asteen tienoilla, Pohjois-Karjalasta Pohjois-Pohjanmaalle 6-8 astetta ja Pohjois-Lapissa 0-2 astetta. Viikon sademäärästä ennustetaan hieman tavanomaista vähäisempää.

Viikosta ennustetaan tavanomaista lämpimämpää suuressa osassa Eurooppaa. Keskilämpötila on lähellä tavanomaisia lukemia lähinnä Itä-Euroopassa. Länsi-Euroopassa voi tosin sataa runsaastikin.

Lokakuun 21. päivä alkavan viikon alussa Suomeen voi levitä sateita. Sademääristä ennustetaan kuitenkin tavanomaista runsaampia vain pohjoisessa Lapissa. Lämpötiloiltaan viikko näyttää jälleen ajankohdan keskiarvoa korkeammilta.

Myös 21. lokakuuta alkavasta viikosta ennustetaan koko Euroopassa tavanomaista lämpimämpää. Sateita tulee enimmäkseen tavanomaisia määriä. Välimeren seudulla sademäärä voi tosin olla selkeästi ajankohdan keskiarvoa vähäisempää.

Tavanomaista lämpimämpiä kelejä ennustetaan myös loka-marraskuun vaihteeseen. Forecan meteorologi Joanna Rinteen mukaan terminen talvi saattaa alkaa Lapissa tänä vuonna myöhemmin, kuin kaudella 1991-2020 keskimäärin.