Yksinkertainen niksi paljastaa talvirenkaiden kunnon

Autot · Tim Isokivi

Vaikka syksy on ollut melko lämmin, on talvirengassesonki jo ovella. Lain mukaan henkilöautoissa on oltava talvirenkaat 1. marraskuuta – 31. maaliskuuta välisenä aikana, mikäli sää tai keli niin edellyttää. Muinakin aikoina talvirenkaita saa käyttää osuhteiden niin vaatiessa.

Ennen renkaiden vaihtoa kannattaa perehtyä niiden kuntoon. Autoklinikka kehottaa tarkistamaan jokaisen renkaan ainakin silmämääräisesti kulumisen, viiltojen, pullistumien ja puuttuvien nastojen varalta. Huonokuntoinen rengas tulisi vaihtaa.

– Alhaiset kulutuspinnan urat vaikeuttavat ajoneuvon hallintaa märällä säällä, ja vesiliirron mahdollisuus kasvaa. Renkaiden kulutuspintojen urasyvyydet tulisikin tarkistaa aina renkaiden vaihdon yhteydessä, tiedotteessa kerrotaan.

Lain mukaan talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien eli urasyvyyden tulee olla vähintään 3 millimetriä. Kesärenkaiden urasyvyyden tulee olla vähintään 1,6 millimetriä. Suositeltu urasyvyys on talvirenkaissa vähintään 5 millimetriä ja kesärenkaissa 3 millimetriä.

Renkaiden urasyvyyden voi tarkistaa helpon niksin avulla kahden euron kolikolla. Kolikon reunuksen hopeinen rengas on noin 4 millin paksuinen. Jos hopeareunus mahtuu kokonaan renkaan uraan, on urasyvyyttä jäljellä lain vaatima määrä.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.