Robotti-imuri hakkeroitiin: Jahtasi koiraa ja huuteli rasistisia solvauksia

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Yhä useampi kodin laite on nykyään kytköksissä internetiin, mikä voi altistaa ne hakkeri-iskuille. Yhdysvalloista viime kuukausina kantautuneissa tapauksissa Ecovacs-merkkisiä robotti-imureita on hakkeroitu ja käytetty huolestuttavilla tavoilla.

Minnesotassa asuva asianajaja Daniel Swenson kertoi ABC News -lehdelle ihmetelleensä toukokuussa perheineen Ecovacs Deebot X2 -imurista kuuluneita outoja ääniä. Äänet vain vahvistuivat Swensonin nollattua laitteen salasanan ja käynnistettyä sen uudelleen. Imuri alkoi suoltamaan rasistisia törkeyksiä teini-ikäsen henkilön äänellä.

Samankaltainen tapaus sattui samoihin aikoihin Kaliforniassa. Evocacs-merkkinen robotti alkoi jahtaamaan koiraa ja huutelemaan solvauksia Los Angelesissa sijaitsevassa kodissa. Muutamaa päivää myöhemmin samanmerkkinen robotti-imuri alkoi suoltamaan jälleen rasistisia solvauksia Texasin El Pasossa.

Tiedossa ei ole, kuinka moni Evocacsin robotti-imuri on tarkalleen ottaen joutunut hakkeroiduksi. Rasistisen huutelun ja lemmikkien kiusaamisen lisäksi hakkerointiin liittyy myös toisenlainen huolestuttava piirre. Robotti-imuri on varustettu kameralla, jonka kautta hakkeroija voi potentiaalisesti vakoilla uhrejaan.

Tietoturva-asiantuntijat ovat jo ennen julki tulleita tapauksia varoittaneet merkittävistä turvallisuuspuutteista Evocacsin robotti-imureissa. Swensonin tapauksessa kävi ilmi, että hänen Evocacs-tilinsä ja salasanansa olivat päätyneet ulkopuolisen käsiin. Evocacs on sittemmin kertonut tiedotteensa tehostavansa laitteiden turvallisuutta marraskuussa julkaistavassa ohjelmistopäivityksessä.