Museosta löytyi 100 vuotta vanha aikakapseli – nyt se avattiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalaisessa museossa päästiin taannoin käsiksi historiallisiin esineisiin, jotka oli jätetty varta vasten uusien sukupolvien käsiteltäväksi. Missourin Kansas Cityssä sijaitsevassa ensimmäisen maailmasodan museossa avattiin 100 vuotta vanha aikakapseli.

Aikakapseli kätkettiin vuonna 1924 museon Liberty Memorial Tower -torniin. Toiveena oli, että se avattaisiin 100 vuotta myöhemmin. Museossa aloitettiin kesällä 2024 työt betonin sisään säilötyn kapselin avaamiseksi.

Kapselin poistaminen tornin betoniseinästä ja sen avaaminen osoittautuivat haastavaksi. Paikalla oli varmuuden vuoksi pommiryhmä, sillä kapselin sisältämän, nitraatista valmistetun kamerafilmin pelättiin syttyvän palamaan kosketuksissa hapen kanssa. Kaikki kapselin sisältämät esineet olivat kuitenkin säilyneet ehjinä.

Aikakapseli piti sisällään muun muassa jäljennöksen Yhdysvaltain perustuslaista, vanhoja sanomalehtiä, kirjeitä ja Raamatun. CNN-uutissivuston mukaan aikakapselissa oli myös usean henkilön allekirjoitukset. Allekirjoittajien henkilöllisyydet eivät selvinneet museon väelle, mutta nimien uskotaan kuuluneen kapselin esineet valinneille ihmisille.