Sääennuste povaa hyytävää purkausta – sitten luvassa lisää mannaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sää on jatkumassa ajankohtaan nähden lauhoissa merkeissä. Loka-marraskuun vaihteessa edessä voi kuitenkin olla tuoreen kuukausiennusteen mukaan kylmän ilman purkaus. Tiedossa voi olla myös räntä- ja lumisadetta.

Nyt käynnissä olevasta viikosta ennustetaan 5-6 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Lokakuun 28. päivä alkavan viikon alussa Suomeen saattaa kuitenkin virrata selvästi kylmempää ilmaa. Myös laajat sadealueet ovat mahdollisia.

– Ennuste on kuitenkin vielä epävarma, ja vaikka se toteutuisikin, näyttää mahdolliselta, että kylmän ilman aaltoa seuraa ajankohtaan nähden hyvinkin lauhan ilman aalto, toteaa meteorologi Joanna Rinne Forecan kuukausiennusteessa.

Kuukausiennusteen mukaan lauha sää jatkuisi 4. ja 11. marraskuuta alkavilla viikoilla. Termisestä talvesta ei ole toistaiseksi ollut merkkejä pohjoisessakaan Lapissa. Terminen talvi alkaa vuorokauden keskilämpötilan laskiessa pysyvämmin nollan alapuolella.

– Vuorokauden keskilämpötila vaihtelee Kilpisjärvelläkin vielä nollan molemmin puolin ennusteen mukaan ainakin seuraavan puolentoista viikon ajan. Sään viilentyessä syksyn edetessä talven alkamisen todennäköisyys kuitenkin vähitellen kasvaa pohjoisessa Lapissa, Rinne kertoo.