Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset astuvat voimaan

Autot · Tim Isokivi

Suomen maanteillä siirrytään lähiviikkoina talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin. Uusien nopeusrajoitusten on määrä astua voimaan koko maassa tiistaihin 29. lokakuuta mennessä. Alueelliset päätökset talvikauden nopeusrajoituksista tekevät ELY-keskukset.

Pääasiallinen nopeusrajoitusten vaihtopäivä on Väyläviraston mukaan perjantai 25. lokakuuta. ELY-keskusten alueellisilla päätöksillä nopeusrajoitusmerkkien vaihdot voi kuitenkin aloittaa jo keskiviikkona 23. lokakuuta, mikäli paikalliset olosuhteet niin vaativat. Normaaleihin nopeusrajoituksiin siirrytään takaisin tavallisesti huhtikuun alussa.

Nopeusrajoitukset lasketaan maanteillä pääosin 80 kilometriin tunnissa ja joillain tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa. Rajoitukset voivat kuitenkin pysyä vaihtuvien nopeusrajoitusten moottoriteillä korkeammalla marraskuun loppuun asti, jos säät sen sallivat.

Väyläviraston mukaan talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka olisi pimeällä ja liukkaalla kelillä muuten moninkertainen. Talvikauden nopeusrajoituksiin siirrytään keliolosuhteista riippumatta lokakuun lopussa kesäajan päättymisen aikoihin.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.