Suomalaisten työmotivaatio Euroopan surkeimpia – pakko on huono motivaattori

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Motivoitunut työntekijä tekee yleensä enemmän kuin on tarpeen. Motivaatiolla on selkeä yhteys työntekijän tyytyväisyyteen, sillä työtehtävistään motivoitunut henkilö on myös ylpeä saavutuksistaan. Pakon edessä motivaatiota ei synny, joten tunnustus, tavoitteet, uralla etenemisen mahdollisuudet ja selkeä tasapaino vapaa-aikaan motivoivat paremmin.

Osa luulee, että palkkio on ainoa motivaattori, mutta näin ei ole. Tietokirjailija, professori ja filosofi Juha T. Hakala on kirjoittanut teoksen työelämän motivaatiotekijöistä. Meitä liikuttava voima ja miten se vahvistuu -teoksessa käydään läpi motivaation ikiaikaista ongelmaa uudesta näkökulmasta.

Suomalaisten työmotivaatio on vastikään tutkittu yhdeksi Euroopan surkeimmista. Samaan aikaan olemme maailman onnellisin kansa. Syökö onnellisuus siis motivaation?

– Tämä ajatus voi tulla mieleen, mutta kyse on sittenkin kahdesta erillisestä asiasta – siis vähän kuin rikkaus ja onnellisuus. Onhan olemassa onnettomia miljardöörejä, miksei myös onnellisia motivoitumattomia.