Ravintoloitsijaa uhkaa vuoden vankeustuomio – heilutti hakaristilippua mielenosoituksessa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Hakaristi on yksi maailman tunnetuimmista symboleista, ja sitä on käytetty useissa eri kulttuureissa onnen tai hyvän tunnuksena. Valitettavasti myös Saksan kanssallissosialistinen työväenpuolue käytti swastikaa symbolinaan Adolf Hitlerin luonnostelman tuloksena, ja siksi se pistää ikävästi monen silmään.

Hakaristimerkin käyttö on edelleen kiellettyä useassa eri maassa. Nyt australialainen ravintoloitsija Alan Yazbek myönsi syyllisyytensä natsisymbolin näyttämiseen palestiinalaismielisessä mielenosoituksessa Sydneyssä lokakuun alussa. Hän osallistui mielenosoitukseen Sydneyn keskeisellä bisnesalueella pitäen kylttiä, joka korvasi Israelin lipun Daavidin tähden sinisellä hakaristillä. Oheen oli kirjoitettu ”Stop Nazi Israel”.

Yazbek on kolme korkealuokkaista ravintolaa omistavan Nomad Groupin perustaja. Rauhallisesti edenneeseen mielenosoitukseen osallistui yhteensä 10.000 ihmistä. Yazbekia uhkaa jopa 12 kuukauden vankeustuomio tai yli 5.000 euron suuruinen sakko. Tuomionluku on 10. joulukuuta.

Suomessa hakaristiä ovat käyttäneet tunnuksinaan muun muassa Lotta Svärd, puolustusvoimat, Suomen sairaanhoitajaliitto ja Ruusu-Risti. Hakaristikuviota on käytetty jo 5.000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua saviastioiden taiteessa Pohjois-Mesopotamiassa. Hindulaisuudessa hakaristi symboloi äärettömän pyhää ja hyvää.