Suomalaiset innostuivat kotimaan matkailusta – yöpyminen usein omalla mökillä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalainen kesämökkikulttuuri on omanlaisensa tapa rentoutua. On tavallista, että työviikon päätteeksi ajetaan tuntien ajan luonnonrauhassa sijaitsevaan asumukseen, jossa voidaan ulkoilla ja tehdä puhdetöitä ilman kaupungin mukavuuksia. Saunominen ja luonto ovat olennainen osa suomalaista kesämökkeilyä.

Tilastokeskus kerää Suomalaisten matkailu -tilastotietoja, joissa analysoidaan yöpymisiä niin kotimaassa kuin ulkomailla tehdyillä lomamatkoilla. Mökkeily on kasvattanut suosiotaan koronapandemian jälkimainingeissa ja se on myös vaikuttanut kotimaan matkailulukuihin. Esimerkiksi kesällä 2024 on lomailtu kotimaassa 15 prosenttia enemmän kuin edeltävänä kesänä.

Tilastokeskuksen keräämän datan mukaan ilmaisen majoituksen sisältäneitä kotimaan vapaa-ajanmatkoja tehtiin kesällä noin 7,8 miljoonaa, mikä tarkoittaa periaatteessa mökkeilyä tai esimerkiksi telttailua ja asuntoautoilua. Maksullisen majoituksen sisältäneitä matkoja tehtiin kotimaahan puolestaan kolme miljoonaa, mikä on enemmän kuin vuotta aiemmin.