Lasten sokerin syöminen vaikuttaa diabetesriskiin – jo kohdussa

Lifestyle Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Uusi tutkimus osoittaa, että vähäsokerinen ruokavalio lapsen ensimmäisen tuhannen päivän aikana voi suojata heitä pitkäaikaisilta terveysongelmilta, kuten diabetekselta ja korkealta verenpaineelta. Etelä-Kalifornian yliopiston, McGillin yliopiston ja Kalifornian yliopisto Berkeleyn tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja Iso-Britanniasta vertaillen sokerisäännöstelyn aikaan syntyneiden ja sen jälkeisenä aikana syntyneiden terveydentiloja.

Tulosten mukaan sokerin vähentäminen jo raskauden aikana ja varhaisessa lapsuudessa vähensi tyypin 2 diabeteksen riskiä jopa 35 prosentilla ja korkeaa verenpainetta 20 prosentilla. Tutkimuksessa havaittiin myös, että vähäsokerinen ruokavalio lykkäsi diabeteksen ja korkean verenpaineen ilmaantumista. Diabeteksen puhkeaminen viivästyi keskimäärin neljällä vuodella ja korkean verenpaineen kahdella vuodella.

Raskauden aikainen sokerin vähentäminen osoittautui erityisen merkittäväksi, sillä se vastasi jopa kolmannesta havaituista terveyshyödyistä. Tämä osoittaa, että varhaisella ravitsemuksella voi olla suuri merkitys terveyden kannalta pitkälle tulevaisuuteen.

Tutkijat ovat peräänkuuluttaneet muutoksia lapsille suunnattuihin elintarvikkeisiin, jotta sokerin saantia voitaisiin rajoittaa helpommin jo pienestä pitäen. Etelä-Kalifornian yliopiston tutkija Tadeja Gračner on todennut People-sivuston mukaan, että vanhempien voi olla haastavaa vähentää lasten sokerin saantia, sillä moniin vauvanruokiinkin lisätään sokeria ja lapsille suunnatut mainokset kannustavat sokeripitoisten välipalojen kulutukseen.

Yhdysvaltain tautikeskuksen ja lastenlääketieteen yhdistyksen mukaan alle kaksivuotiaiden lasten ei tulisi saada lainkaan lisättyä sokeria. Yli kaksivuotiailla sokerin päivittäisen saannin ylärajana pidetään 25 grammaa, ja tämän määrän alittaminen on suositeltavaa.