Euroopan unionin päivittäisestä toiminnasta, lainsäädännön valmistelusta ja unionin etujen valvonnasta vastaava Euroopan komissio on käynnistänyt virallisen tutkinnan kiinalaista verkkokauppa Temua vastaan. Tutkinnan tarkoituksena on selvittää, onko Temu rikkonut EU:n digipalvelusäädöstä, mikä tunnetaan nimellä DSA.
Komissio muun muassa tutkii, onko Temulla riittäviä järjestelmiä estämään laittomien tuotteiden myyntiä. Erityisesti komissio tarkastelee sitä, onko verkkokaupan sivuille ilmestynyt uudelleen tuotteita, jotka on jo aiemmin todettu laittomiksi. Myös verkkokaupan palkitsemisjärjestelmää pidetään petollisena ja verrannollisena muihin algoritmeiltaan riippuvuutta aiheuttaviin sovelluksiin. Lisäksi epäillään, että sivuston tuote-esittelyt on luotu käyttäjäprofilointia hyödyntäen.
Tutkinta perustuu Temun syyskuussa 2024 toimittamaan riskinarviointiraporttiin, komission aiempiin tietopyyntöihin sekä kolmansien osapuolten jakamiin tietoihin. Komission työryhmään kuuluu kansainvälinen viranomaisten joukko. Jos Temun todetaan rikkoneen DSA-säädöksiä, niin se voi saada enimmillään kuuden prosentin suuruisen sakon sen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.
– On erittäin positiivista, että asia etenee nyt EU-tasolla, ja komissio on päättänyt tutkia Temun toimintaa perusteellisesti laillisuuden näkökulmasta. Suomalaiset ja muut eurooppalaiset kaupat maksavat hallinnollisia kuluja esimerkiksi tuotevalvonnasta, merkinnöistä, standardeista ja testauksista. Sen sijaan kiinalaisten markkinapaikkojen kautta myyntiin pääsee tuotteita, jotka eivät ole vaatimusten mukaisia, eikä niiden myyjille ja markkinapaikoille aiheudu vastaavia kuluja kuin suomalaisille ja muille eurooppalaisille toimijoille, Kaupan liiton toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.