Puulämmitys on suosittu ja usein myös edullinen lämmitystapa, mutta siihen liittyy myös riskejä, jotka on hyvä tiedostaa ja ottaa huomioon. Puulla lämmittämiseen liittyy aina paloturvallisuusriski, koska se voi aiheuttaa tulipaloja kiinteistöön myös noen tai tuhkan kautta.
– Suurin osa vahingoista olisi vältettävissä, jos toimitaan oikein. Tulipalosta voi pahimmillaan aiheutua satojen tuhansien eurojen vahinko, kertoo Pohjantähden korvausasiantuntijan Suvi Santajärvi ja vinkkaa nyt keinoja tuhkan käsittelyyn.
1. Tyhjennä tuhkat kannelliseen metalliastiaan jäähtymisen jälkeen
– Ota huomioon, että tuhka saattaa leimahtaa tuleen vielä usean vuorokauden jälkeen. Tuhkan vaarallisuus perustuu siihen, että tuhka eristää hyvin lämpöä.
2. Varmista, että tulisijat on nuohottu – myös vuokramökillä
– Asunnon tulisijat hormeineen tulee pelastuslain mukaan nuohota kerran vuodessa ja mökilläkin vähintään kolmen vuoden välein.
3. Älä jätä tulta valvomatta
– Savu- ja nokivahinko voi olla suuri, jos asiaan ei pystytä reagoimaan nopeasti. Noki voi tummentaa asunnon tai mökin rakenteet, eikä savun haju välttämättä irtoa pinnoista ja tekstiileistä ilman hajunpoistokäsittelyä.
4. Älä käytä alkoholia takan lämmityspuuhissa
– Alkoholin vaikutuksen alaisena riski ylilämmittämiseen kasvaa ja huolimattomuusvirheiden todennäköisyys lisääntyy.
5. Polta takassa vain polttopuuksi kelpaavaa puuta
– Tarkista, että poltettava puu on kuivaa, sillä märkä puu palaa huonosti eikä tuota palaessaan yhtä tehokkaasti lämpöä.
6. Testaa palo- ja häkävaroittimet säännöllisesti – Vain toimiva varoitin pelastaa
Vanha palovaroitin ei välttämättä reagoi savuun, vaikka merkkiääni toimisikin. Tästä syystä varoittimet tulee vaihtaa uusiin tarpeeksi usein – palovaroitin 5–10 vuoden välein, häkävaroitin voi olla tarpeen vaihtaa tätäkin useammin.