Lotossa arvottiin viikonloppuna yksi täysosuma, jolla inkoolainen nettipelaaja voitti kolme miljoonaa euroa. Suomalaiset ovat perinteisesti kateellisia taloudellisesti menestyville ihmisille, mutta lottovoittoa pidetään yleisesti hyväksyttävänä rikastumisen muotona. Miksi on näin?
Tasa-arvon ihanteeseen kuuluu se, että kaikki ovat taloudellisesti samalla viivalla. Lottovoitto on onnekasta ja sattumanvaraista, joten se ei synnytä samalla tavalla kateutta tai epäluuloja kuin oman ahkeruuden, työn tai yrittämisen kautta saavutettu menestys. Tilanne on täysin toisenlainen monessa muussa maassa, jossa kulttuuriin kuuluu yrittäjien ja ahkerien työntekijöiden arvostaminen. Ihmisille suodaan monessa maassa mahdollisuus menestymiseen, mikäli he itse näkevät sen eteen vaivaa – eli uurastavat työtunteja. Kaikki kanssaeläjät siellä ymmärtävät, että myös yhteiskunta hyötyy tästä.
Suomalaiseen vaatimattomuusihanteeseen tämä ei sovi. Lottovoittajan ei tarvitse puolustella tai selittää omaa menestystään, toisin kuin henkilön, joka on saavuttanut varallisuutta työn tai sijoittamisen kautta. Suomalainen sosiaaliturva mahdollistaa sen, ettei taloudellinen menestys työn kautta ole elinehto. Tämä voi johtaa siihen, että menestyksen tavoittelu nähdään meillä myös vähemmän tärkeänä kuin muualla.
Jotta suomalaiset oppisivat arvostamaan työntekoa, ahkeruutta ja omalla vaivannäöllä saavutettua taloudellista menestystä, vaatisi tämä perustavanlaatuisten kulttuuristen, asenteellisten ja rakenteellisten tekijöiden muuttamista. On tärkeää ymmärtää, että menestyminen ja vauraus eivät ole automaattisesti ahneutta tai pelkästään itsekkäitä pyrkimyksiä, vaan ne voivat hyödyttää myös laajempaa yhteisöä. Mitä enemmän kansakunta rikastuu, sitä enemmän on jaettavaa vähäosaisille – muutenkin kuin silloin tällöin jaetun lottovoiton avulla.