Tutkijat ovat löytäneet lähes täydellisesti säilyneen sapelihammaskissanpennun, jonka arvioidaan olevan noin 35.000 vuotta vanha. Löytö tehtiin vuonna 2020 Venäjän koillisosassa, Sahan tasavallan ikiroudassa, ja sen yksityiskohdat julkaistiin nyt marraskuussa 2024 tieteellisessä Scientific Reports -julkaisussa.
Löytynyt sapelihammaskissanpentu oli tutkijoiden mukaan kuollessaan noin kolmen viikon ikäinen ja sillä oli lyhyt, tiheä ja pehmeä tummanruskea turkki. Turkki oli säilynyt niin hyvin, että jopa viikset ja kynnet olivat edelleen paikallaan. Radiihiiliajoituksen perusteella eläin kuoli vähintään 35.000 vuotta sitten.
Pennun kuolinsyytä ei People-sivuston mukaan tiedetä, mutta sen fyysisiä ominaisuuksia tutkittiin tarkasti. Tutkimuksessa havaittiin, että pennulla oli leveämmät tassut kuin nykyajan leijonanpennuilla, mutta ei lainkaan ranneluita suojaavia pehmusteita. Tämä piirre saattoi auttaa eläintä liikkumaan paksussa lumessa.
Sapelihammaskissanpentu edusti lajia Homotherium latidens, joka tunnetaan massiivisesta kaulasta, epätavallisesta kuonosta ja pitkistä eturaajoista. Tämä on ensimmäinen kerta, kun kyseisen sukupuuttoon kuolleen lajin fyysinen ulkonäkö on dokumentoitu näin yksityiskohtaisesti.
Sapelihammaskissojen uskotaan kuolleen sukupuuttoon viimeisen jääkauden lopulla noin 12.000 vuotta sitten. Laji oli laajalle levinnyt ja sitä tavattiin eri puolilla maailmaa, kuten Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa ja Etelä- sekä Pohjois-Amerikassa.
A stunning discovery: A 35,000-year-old mummified saber-toothed kitten found in Siberia’s permafrost! With whiskers and fur intact, this rare find offers new insights into the Ice Age predator.
✍️This moment has been recorded on #HistoryDAO.
Mint Link: https://t.co/dphic7Fumi… pic.twitter.com/sa6MIsRGvx
— HistoryDAO $HAO (@History_DAO) November 18, 2024