Harvinainen saavutus Suomessa: 10-vuotias viski kypsyi Helsingissä

Ruoka · Tim Isokivi

Helsinkiläinen The Helsinki Distilling Company on tynnyröinyt ensimmäiset kotimaisesta ohra- ja ruismaltaasta tislaamansa viskierät. Ensimmäiset helsinkiläisviskit ovat nyt kypsyneet 10 vuoden ikään. Saavutusta kuvaillaan jopa historialliseksi.

Helsinki Distilling Company aloitti Helsinki Dry Ginin valmistuksella, ja tynnyröi ensimmäiset viskinsä syksyllä 2014. Tislaamo on nyt pullottanut ensimmäiset rajoitetut erät viskeistä. Ensimmäistä Helsinki Whiskey Single Malt 10 Years Anniversary Release -mallasviskiä myydään Tislaamo Distillery Bar -tislaamoravintolassa.

– 10-vuotias helsinkiläisviski on paitsi yksi unelmiemme täyttymys, myös osoitus siitä, että laadukasta viskiä on mahdollista tislata ja kypsyttää myös perinteisten viskintuottajamaiden ulkopuolella, tislaamon master distiller Mikko Mykkänen kertoo tiedotteessa.

Viskin kypsyttäminen kymmenvuotiaaksi ei ole käsityöläistislaamolle helppoa. Se vaatii optimaalisen kypsytysympäristön ja jatkuvaa huolenpitoa tammitynnyreistä. Suomen sääolosuhteet myös estävät kypsytyksen ulkona.

Helsinki Distilling Company on ensimmäinen tislaamo Helsingissä sataan vuoteen. Kansainvälisiä palkintoja voittanut yritys lanseerasi hiljattain myös Helsinki Whiskey 100 % Rye Malt 10 Years Anniversary Release -nimisen Pohjoismaiden ensimmäisen 10-vuotiaan ruisviskin.

Syksyllä 2015 Teerenpeli-tislaamo esitteli ensimmäisen suomalaisen 10-vuotiaan single malt-viskin. Toimintansa vuonna 2002 aloittanut tislaamo esitteli historiallisen juomansa 13 vuotta toiminnan aloittamisensa jälkeen. Viski oli kypsytetty bourbon- ja sherry-tynnyreissä ja valmistettu suomalaisesta ohramaltaasta Skotlannissa valmistetuilla laitteilla.