Yhä useampi perhe ja ystäväporukka mukauttaa jouluruokailunsa omien makumieltymystensä mukaan, painottaen yhdessäoloa ja nautintoa yli perinteisten ruokailusääntöjen. Tämä trendi on havaittu monissa tutkimuksissa ja selvityksissä, jotka käsittelevät ruokakulttuurin muutosta.
Vaikka jouluruoka, kuten kinkku, laatikot ja rosolli, ovat osa sukupolvien yli jatkuvaa perinnettä, voi niitä nauttia esimerkiksi seisovasta pöydästä ennen joulua. Monet haluavat sen sijaan kattaa kaikille maistuvia makuja pöytään varsinaisena juhlapäivänä. Olipa se sitten lihapullat, perunamuusi, joulutortut tai juustolautanen.
Joillekin ihmisille tärkeintä joulussa ei ole itse ruoka vaan yhdessäolo. Hyvä ruoka on kuitenkin merkittävä osa tätä kokemusta, kun perhe kokoontuu pöydän ääreen nauttimaan. Esimerkiksi yhdessä perheessä tehdään jouluna esimerkiksi leivinuunissa kinkun sijaan pitsaa, jossa voi olla päällä joulunaikaan kuuluvia makuja. Yleensä pitsa valmistetaan perheissä tähteistä vasta joulun jälkeen, mutta osa on huomannut sen olevan herkullisempaa kuin varsinaiset jouluruoat.
– Meille tärkeintä on ruoan valmistaminen yhdessä, mikä tuo joulunviettoon iloa ja yhdessäoloa, oli kyseessä sitten perinteinen ruoka tai uusi kokeilu, perheenäiti kertoo.